etusivu haku tarkennettu haku yhdistelmähaku hakuohjeita tekniset ohjeet tekijätiedot
 

MIDI-tiedostotMIDI

MIDI-tiedostomuoto on tietokonemaailmassa ja erityisesti verkkosovelluksissa paljolti käytetty musiikin esitysmuoto. Sen etuna on pieni tila, sillä MIDI sisältää ainoastaan tiedot sävelten korkeuksista, kestoista, voimakkuuksista sekä mahdollisia muita "esitysohjeita". MIDI-tiedosto ei siis sisällä varsinaista ääntä, vaan ainoastaan soitto-ohjeet musiikkisyntetisaattorille (tässä tapauksessa äänikortille). Tämän takia MIDI-tiedostot eivät vie paljoa tilaa, mutta ongelmana voi olla se, tiedoston kuulostaa hieman erilaiselta eri äänikorteilla.

Lisäksi MIDI-tiedostojen käsittely osana selaimen toimintaa on riippuvainen selaimen media-asetuksista. Tässä hankkeessa käytetty tekniikka (EMBED) toimii Internet Explorer- (4.0+) , Netscape- (4.0+), Safari- sekä Opera-selaimilla oletusasetuksilla. Toisinaan käyttäjä on määritellyt käyttöjärjestelmässään jonkin tietyn ohjelman käsittelemään MIDI-tiedostoja (esim. Winamp). Siinä tapauksessa selain ei välttämättä näytä ja soita tiedostoa olettamallamme tavalla. Oletuksemme mukaan MIDI-sivujen avautuessa pitäisi nuottikuvan yläpuolelle ilmestyä Quicktime-soitin, joka alkaa automaattisesti soittaa kyseistä sävelmää. Soittimesta voi säätää äänen voimakkutta sekä toistaa kappaleen uudelleen.

Miksi musiikkiesimerkit eivät ole äänitiedostoina (wav, mp3, jne.)?

Suomen Kansan sävelmät perustuvat pääosin nuottilähteisiin, eli niitä kaikkia ei ole alunperinkään äänitetty. Laulujen kerääjillä oli hallussaan soivan äänen taltiointimenetelmiä vasta 1900-luvun puolella, esim. Armas Launis äänitti fonografille näitä sävelmiä vuodesta 1905. Siksi kokoelma perustuu nuotinnokseen, eli symboliseen tietoon, jota ei tiedostojen tilankäytön kannalta edes kannata muuntaa äänitiedostoksi. Kokoelman yksittäinen MIDI-tiedosto vie tilaa n. 600 bittiä tietokoneella, kun taas äänitiedostoksi muunnettuna koko olisi moninkymmenkertainen.

Scorch-tiedostotMIDI

Suomen Kansan sävelmät sivustossa käytetään MIDI-tiedostojen vaihtoehtona Scorch-lisäosan avulla toistettavia .sib-tiedostoja (Sibelius-ohjelmalla tehdyt nuotinnokset). Nämä tiedostot perustuvat joiltain osin MIDI-teknologiaan, mutta sisältävät paljon tietoa, jotka ovat merkityksellisiä vain nuotinnuksessa ja antavat osin paremman soivan lopputuloksen kuin MIDI-tiedostot. Scorch-tiedostojen etuna on, että käyttäjä voi samalla kertaa nähdä nuotit ja kuulla musiikin, transponoida sävelmää (muuttaa sävelkorkeutta) eri sävellajeihin sekä vaihtaa laulun esitysnopeutta eli tempoa.

Jotta Scorch tiedostot toimivat, selaimessa pitää olla Scorch-liitännäinen, jonka koko noin 1 Mt. Se on ilmainen ja se on saatavilla Windows ja Macintosh -käyttöjärjestelmiin, mutta ei valitettavasti vielä Linux-käyttöjärjestelmään. Scorch-liitännäisen voi hakea osoitteesta http://www.sibelius.com/scorch/. Windows-koneissa scorch-tiedostot toimivat myös ActiveX-teknologiaan perustuvalla liitännäisellä, joka latautuu, käyttäjän niin halutessa, koneelle vielä nopeammin ja helpommin kuin perinteinen Scorch-liitännäinen.