etusivu haku tarkennettu haku yhdistelmähaku hakuohjeita tekniset ohjeet tekijätiedot
 

Hakutulokset

Hakuehdot täyttäneiden sävelmien listauksessa tulostetaan seuraavat tiedot:

kokoelma
Kokoelma, johon kyseinen sävelmä on alunperin tallennettu, esim. Hengelliset sävelmät tai Laulusävelmät I
yleislaji:
Koraalitoisinto
tyyppi:
Joissakin tapauksessa sävelmä on tyypitelty tarkemmin, esim. itkuvirsi tai Siionin virsi
nimi:
Sävelmän nimi mikäli sillä sellainen on. Melko harvalla sävelmällä itseasiassa on mitään erityistä nimeä.
sivu:
Sivu, josta sävelmä löytyy kirjallisessa kokoelmassa.
muistiinpanija:
Sävelmän muistiinpanija
vuosi:
Sävelmän muistiinpanovuosi
sävellaji:
Sävelmän pääsävellaji (Kapitaalikirjaimet viittavaat duuriin ja pienet kirjaimet molliin), esim. F, a tai C (F-duuri, a-molli tai C-duuri). Nämä sävellajit ovat sellaisia helposti nuotinnettuja sävellajeja, joiden avulla kerääjät kirjoittivat muistiin sävelmät, eivätkä välttämättä sävelmien alkuperäisiä esityssävellajeja.
tahtilaji:
Sävelmän päätahtilaji (esim. 3/4, 4/4, 6/8 jne.). Erikoisempien tahtilajien hakuun käytä joko yleishakua tai yhdistettyä hakua.
lääni:
Lääni
pitäjä:
Kyseisen sävelmän keräyspitäjä. Suluissa pitäjää nykyisin vastaava paikkakunta. Suomen nykyisten rajojen ulkopuolella olevien alueiden kohdalla (Inkeri, Karjalan kannas, jne.) olemme pyrkineet selvittämään paikkakuntien vanhojen nimien perusteella niiden uusia nimiä ja sitä, mistä paikkakunnasta on kulloinkin ollut kysymys. Ongelmana on lisäksi se, että samoja paikannimiä löytyy useasta maan kolkasta (esim. Pyhäjärvi löytyy niin Pohjois-Pohjanmaalta kuin Karjalan Kannakseltakin), joten olemme pyrkineet varmistaan oikean keräyspaikkakunnan vertaamalla kerääjän muiden kappaleiden maantieteellistä sijaintia monitulkintaisten paikkakuntien sijaintiin.
kylä:
Joissakin tapauksissa pitäjätiedon lisäksi on kerrottu, mistä kylästä sävelmä on kerätty.
maakunta:
Sävelmän kotimaakunta
sanat:
1. säkeistö sävelmän mahdollisista sanoista. Joissakin tapauksissa kokoelman toimittaja (I. Krohn) jätti sanat pois niiden sopimattoman luonteen vuoksi.
kirjahuomiot:
Erilaisia kommentteja joita kerääjät, kirjojen toimittaja (I. Krohn) tai digitaalisen muunnoksen tehneet henkilöt ovat merkinneet kyseisestä sävelmästä. Esim A. Lähteenkorvan mukaan itkuvirsiä laulettiin samaan tapaan tai laulettu morsiamen kotona sulhasen sukulaisia vastaanotettaessa.
nuottikuva ja MIDI-tiedosto:
Midi-standardin mukainen äänitiedosto ja sävelmän nuotti kuvatiedostona (gif). Lue lisää MIDI-tiedostojen kuuntelemisesta
scroch-tiedosto:
Sibelius-ohjelmiston avulla tehty sävelmätiedosto, jonka voi soittaa Scorch-liitännäisellä (plugin). Scorch-tiedostojen etuna on, että käyttäjä voi samalla kertaa nähdä nuotit ja kuulla musiikin sekä muunnella sävelkorkeutta ja tempoa. Scorch-tiedostot latautuvat myös nopeasti. Ks. lisätietoa Scorch-liitännäisestä

Sävelmien hakemisesta

Tekstikenttien yhteydessä on mahdollista käyttää asteriskia (*) hakusanan lopun tai alun korvaavana jokerimerkkinä.

intervallihaku: Intervallihaku on yksinkertainen musiikin sisältöön perustuva haku. Se perustuu peräkkäisten sävelten etäisyyteen toisistaan (intervalli). Puolisävelaskel on siten 1, ja intervallin suunta ilmoitetaan etumerkillä, alaspäiset miinusmerkillä ja ylöspäiset plus-merkillä. Säveltoisto merkitään +0. Intervallikoodien välissä ei käytetä välilyöntejä.Yksi ruusu on kasvanut laaksossa -sävelmä (ensimmäinen fraasi) menisi intervalleina +0+8+0-1-2+2+1-3-5+0. Haku toimii oletuksena melodian alusta, mutta jokerimerkillä (*) voit hakea myös sävelmän keskeltä.
melodian suuntahaku: Intervallien suuntaan perustuva haku, joka tunnetaan myös Parsonin koodin nimellä. Siinä intervallit koodataan sen mukaan, ovatko ne ylöspäisiä, alaspäisiä tai paikallaan (toisto). Näistä käytetään englanninkielisiä lyhenteitä eli u, d tai r (up, down tai repeat). Yksi ruusu on kasvanut laaksossa -sävelmän ensimmäinen fraasi löytyisi tekstinpätkällä rurdduuddr. Menetelmä on karkea, mutta yllättävän tehokas melodioiden löytämisessä.

Sovelluksen ulkoasusta

Sivuilla on käytetty suhteellisen kirjasinkoon perusasetusta (1.0em). Mikäli sivuston ulkoasu ei ole laitteistollesi sopiva, muuta selaimesi asetuksista selaimen näyttämä kirjasinkoko sopivaksi tai käytä vaihtoehtoisesti selaimesi suurennus/pienennystoimintoa.